Meseszimbolika műhely

Múlt hétvégén Szegedre hívtak, hogy a helyi regös napon tartsak a cserkészeknek műhelyt, mégpedig meseszimbolikából. Eredetileg néprajzosként, a népdalok kapcsán jutottam eszükbe, de gondoltam, ha már mesemondás, miért ne legyen meseszimbolika.

Elővettem a Halhatatlanságra vágyó királyfit.
A királyfi nem akar nősülni, búskomor, elindul megkeresni a Halhatatlanság országát. Találkozik útközben a saskirállyal, a kopasz királlyal, a hímet varró királylánnyal, mind sok száz évet ígér neki halhatatlanság címén, de a királyfi megy tovább, kap tőlük gyorsaságot és egyéb ajándékot, aztán addig megy, míg megtalálja a Halhatatlanság országát, akinek királynőjét feleségül veszi. Amikor azonban meg akarja látogatni a szüleit, kiderül, hogy ezer év eltelt, és a Halál egyszer csak megkocogtatja a vállát. A királyfi sebesen hazaszalad a feleségéhez, s a kapuban kapja el a halál. A halhatatlanság királynője alkut ajánl, feldobja a királyfit az égbe, s ha a váron belül esik, a Halálnak el kell kotródnia - nos, így is történik.

Ennek a mesének nagyon sok verziója van, de nagyjából csak magyar nyelvterületen nyeri el végül a tényleges halhatatlanságot, ezt is kielemeztük persze. De rengeteg izgalmas motívum és szimbólum van még benne: a sebesen vivő gyűrű, az élet vize, a fakidöntés-hegyelhordás-folytonos hímzés mint el nem fogadott alternatívák, az égbe való feldobás, a hiábavaló visszatérés vagy maga a Halhatatlanság országa.

Nagyon izgalmas volt együtt gondolkodni, persze 16+-osnak kellett volna meghirdetni, vagy minimum 14 éven felülieknek, a többiek még nem élvezték annyira, de a kiskamaszok-kamaszok és a felnőttek nagyon ügyesen összeszedték, ami őket érdekelte.
Elképzelték magukat a mesén belül, hogy kicsodák-micsodák, majd kinagyítottuk az egyes jeleneteket: a királyfi indulószituációját, az út állomásait, a visszaút hiábavalóságát, a halállal való találkozást, a kétfelől rángatást.

Kicsit persze tanár néninek éreztem magam, ilyen volt a szituáció, illetve két csoport volt, más-más hallgatókkal. Talán nem különbözött sokban egy átlagos mese utáni kérdés-megválaszolásból, de mindenképpen megérte, és jó volna még több ilyet csinálni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mesterségek a mesékben

Az ördög meg a lány

Találj ki mesét a gyermekednek!