Könyvismertetés: A füttyös legény

Egy bűbájos könyvről van szó: néhány moldvai csángó mese, gyönyörű illusztrációkkal (Kürti Andrea munkája). A Gutenberg Kiadó adta ki 2018-ban, és Faragó József  (Baka András tréfás beszédei, Kriterion, 2008), valamint Kallós Zoltán (Világszárnya, Stúdium, 2003) csángóföldi népmesegyűjteményeiből válogatta őket a szerkesztő, Burus János Botond. Van a végén szómagyarázat - kell is! 
Ennyit az adatokról. 
Maguk a mesék többnyire ismert mesetípusok, de találtam egészen meglepőt is. 

A vak király három fia útnak indul, hogy visszahozza az édesapjuk szeme világát. A harmadik fiú az apja lovának segítségével sorozatos feladatokba csöppen: a másik király a madarat akarja, amelynek a tollát fölszedte, majd a a madár, mely királylánnyá változott, kancákat rendel a Fehér-tengerből. A fiúnak persze magának is helyén kell legyen az esze és a szíve, például az kanca megpróbálja ledobni, de mikor nem sikerül, megjuhászodik. Aztán a tejében a fiú megfürödve gyönyörűvé válik, a király azonban porrá ég. A legvégén pedig eszébe jut az apja, viszont annak a szeme világát nem a fiú hozza meg, hanem a felesége: megvágja a kisujját, és odaérinti a király szeméhez. Gyönyörű, szimbólumokkal teljes mese, női és férfi minőségről, hiányról, vágyakról, célokról. 

A három tolvaj három régi barát, akiknek aztán egy-két év múlva ismét találkoznak. Kettő meg akarja tréfálni a házas ember harmadikat, s ellopják tőle a szalonnát a klasszikus módszerrel: magától a feleségtől kérik el az ember nevében a párna alól. Emberünk aztán ugyanezzel a módszerrel visszaszerzi tőlük, s mikor megismerik egymást, nagyot kacagnak. 

A füttyös legény klasszikus Amor és Psziché variáció: egy öregasszonynak kígyófia lett, aki megkéri a királylány kezét, amit a király különböző kívánságainak teljesítése (palota, aranyhíd, aranyfák stb) után megkap, ám túl korán lesi meg a férjét. A feleség útnak indul ("addig ne szabadulj a terhedtől, amíg három pár vasbocskort el nem szaggatsz!"), szállást kap a Hold anyjánál, Nap anyjánál, a Szél anyjánál, s kap tőlük aranygomolyát, aranyorsót, aranymotollát. Azzal megtalálja az urának a házát, s a szolgálólánynak adja az aranyorsót, aranyguzsalyat, aranymotollát, hogy bemehessen a szobájába. Ott a férfi álmában ráteszi a kezét, mire az asszony aranyhajú ikreket szül, mert feloldódott az átok. 

János, a csobánlegény azzal kezdődik, hogy János megsegít egy hultánt (vagyis nagyjából egy griff/sasmadarat), aki ad neki egy varázstollat, csak titokban kell tartani az erejét. A felesége azonban a szeretője felbujtására kitudja az erejét, elveszik a tollat, és kutyává változtatják Jánost. János kutya képében visszamegy a csobánokhoz, és olyan szépen őrzi a juhokat, hogy a király is meghallja, és magához hívatja. A király gyermekeit sorra elviszi valami, a kutya azonban megőrzi őket: a hultán fia vinné el őket, de megismeri Jánost kutya képében. A király aranyba öltözteti a kutyát örömében, de amikor a háza felé járt, az asszony s a szeretője leszedik róla az aranyat. Akkor eszébe jut a hultán, aki segít visszaszerezni a tollút, János visszaváltozik, a felesétét és annak a szeretőjét pedig bivallyá változtatja. Másodszorra már egy jó ügyes asszonyt kapott.

Hol tanult meg Barta lopni? Klasszikus mestertolvajmese, Barta már nem tudja, hogy tartsa el a családját, nekiáll, és gyakorolja a lopást a saját ingével... Mikor mestertolvajjá válik, megüzeni a királynak, aki ellopatja vele a kutyáit, a lovát és a felesége gyűrűjét. Akkor a király rájön, hogy jobb, ha most ad neki sok pénzt, csak ne lopjon többet.

Nagyon tetszett Az öregasszony három lánya című mese is. Az öregasszonynak ugyanis csak egy lánya van, de három derék kérője, s az öregasszony felsóhajt, bár a malac meg a kutya is leány volna. És lőn. Mind a három egyforma lányát kiházasítja – ám nem tudja megkülönböztetni. A szomszédasszony tanácsára elmegy a lányaihoz látogatóba, és csakhamar kiderül, melyik a valódi lánya, a malacból lett ugyanis úgy viselkedik, mint a malac, hever egész nap, a kutyából lett pedig egyész nap csak pöröl... egyedül az emberlánya a derék asszony. 

A három szegénylegényt apjuk nem tudja eltartani, elindulnak szerencsét próbálni. A legkisebbik egy öregembernél szolgál, aki szolgálatul három diót vagy háromszáz aranyat kínál neki. A fiú azt gondolja: "Amilyen tiszta szívből én őt szolgáltam, ha olyan tiszta szívből találja adni a diót, akkor azt veszem el."A testvérei kinevetik, azonban mikor feltöri a diókat, rengeteg juh, marha kerül elő belőlük, végül egy szép lány, így már van miből éljenek. A testvérek is elindulnak dióért, de ők nem találják meg az öregembert...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mesterségek a mesékben

Az ördög meg a lány

Találj ki mesét a gyermekednek!