Mítoszok cserkésztáborhoz - Viking sztorik

1.
A cserkész csapatparancsnokunk megkért, hogy a nyári tábor viking keretmeséjéhez meséljek a gyerekeknek északi mítoszokat a pénteki foglalkozásokon. Eredetileg ketté lett volna szedve kicsikre és nagyokra a téma, de úgy alakult, hogy együtt is voltak, és csúszott is a kezdés, úgyhogy ma meséltem egy adagot, jövő pénteken pedig a következőt. Jobb lett volna előre, ha tudom ezt, mert még kerekebb lett volna, de így is nagy élmény volt, és az is, hogy hamar rátaláltam a mesemondó hangomra.
Nagyjából fél órát bírták, azt viszont feszült figyelemmel, mind a huszonöt-harminc, nyolc és tizenöt és közötti gyerek, csak a végére fáradtak el. A titka azt hiszem, a sztori volt. Az elején persze muszáj volt dióhéjban felvázolni a skandináv pantheont és a világképet, de ezt rövidre fogtam, és hamar belecsaptunk a lecsóba.
A már jól bejáratott Thor az óriások földjén volt az első történet, ami aztán, mint a végén kiderült, erősen megragadta a fiúk képzeletét - főleg az irgalmatlan méretű kesztyű, ami éjjeli szállásként funkcionált.
Ezt követte Asgard falainak felépülése, majd ahogy Loki ellopja az aranyalmát. Egyelőre még nem derült ki számukra, hogy Loki nem egy szimpla trickster, hanem a gonoszabb fajtából való, de jövő héten lehet, hogy jönnek majd a keményebb sztorik is.

2.
Jöttek a további történetek, ismét előkerült Loki, először is Az ellopott kalapács kapcsán, ahol csinos szolgálólánynak öltözve kíséri a csinos Freyának öltözött Thort, akinek a szakálla fel sem tűnt a fátyol alatt...
Majd jött Fenrir esete a törpék láncával, és Baldr halálának súlyos története, ami aztán szépen átvezetett a Ragnarök érzékletes leírásába.
Itt már, mivel szabadban is voltunk, sokkal élénkebbek voltak a srácok, többet kérdeztek, nehezebb volt ugyan haladni a történettel, de legalább láttam, hogy hogyan mozgatja őket a történet, és mi jut el hozzájuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mesterségek a mesékben

Az ördög meg a lány

Találj ki mesét a gyermekednek!